I dagarna sänks alkolholskatten i Finland, vilket innebär att vanligt brännvin blir ungefär 40 procent billigare i vårt östra grannland än i Sverige. Finlands skäl till att sänka skatten är att Estland snart blir EU-medlem och har betydligt lägre alkoholpriser än Finland.

Därför finns det all anledning att fråga sig hur länge det skall dröja innan Sverige ser sanningen i vitögat och anpassar sig till den verklighet som gäller. Fast i sanningens namn skalle erkännas att Sverige inte är helt ensam om att inte ha en verklighetsförankrad alkoholpolitik. Det samma gäller faktiskt Norge och det är först på senare tid som såväl Finland som Danmark anpassat sina skatter till de priser som gäller inom EU.

Det finns all anledning att fråga sig hur länge alkoholen skall vara den vara som är helt out-standing när det gäller att driva fram handel över gränserna. Norrmännen åker till Strömstad i Bohuslän för att handla, vilket lett till Systembolag av kolossalformat vid norska gränsen och högsta omsättningen i Sverige. Svenskar åker till Danmark och Tyskland för att fylla på förråden och i Finland befarade man ett flitigt resande till de baltiska länderna.

I dessa dagar står flygsäkerheten högt på agendan, med all rätt. Det har fått flygbolagen att fundera över lämpligheten att använda metallbestick, förbjuda stickning på planen och medförandet av fiskespö. Men lämpligheten i att stuva planen fulla med så många glasflaskor brandfarlig alkohol som vi orkar bära, det tycks vara en annan femma. Är det inte dags för ett beteende när det alkohol som ligger i linje med annan konsumtion?

Att vi köper varorna när vi behöver dem – inte nödvändigtvis för att de är billiga och vi måste utnyttja ”ransonen”. Att vi köper skrymmande och tunga varor så nära hemmet som möjligt, för att undvika onödiga transportkostnader och belastningar på miljön. Att vi ser vin som ett livsmedel snarare än en berusningsdryck. Att vi ser starksprit som ett festligt inslag snarare än som ett nödvändigt inslag under de nordeuropeiska veckosluten.

Mikael Gäfvert (M)