När Koalitionen till exempel presenterar förslag i de olika utskotten som står under kommunstyrelsen, så redovisar oppositionen sällan sin åsikt i viktiga frågor. Det betyder att vi ofta inte vet vad oppositionen anser och vill innan beslut ska tas i kommunstyrelse eller kommunfullmäktige, skriver kommunstyrelsens ordförande, Magnus Sjödin (M).

I kommunfullmäktige förra måndagen röstade S, V, SD och Ingrid Möller emot Valfrihets- och Mångfaldsprogrammet, som i högsta grad berör Sundsvalls utveckling och möjlighet att bli en modern och välmående stad. Programmet omfattar hur Sundsvalls invånare ska få en större möjlighet att utforma sin egen vardag.

De människor som har valt att leva och bo i Sundsvall förtjänar en politisk ledning som finns till för dem och inte tvärtom. I Sundsvalls Tidning den 19 april skriver Peder Björk (S) och Kim G Ottosson (V) att de sträcker ut en hand som de hoppas att den borgerliga kommunledningen tar tag i. Vi ser positivt på inviten och har länge efterfrågat en konstruktiv dialog, men har ofta blivit bemötta av en avvaktande inställning som sällan lett framåt.

Med en dialog följer även ett ansvar att berätta vad man tycker, och om man är av en annan åsikt även kunna visa på ett alternativ. Det räcker inte med att bara vara emot. När Koalitionen till exempel presenterar förslag i de olika utskotten som står under kommunstyrelsen, så redovisar oppositionen sällan sin åsikt i viktiga frågor. Det betyder att vi ofta inte vet vad oppositionen anser och vill innan beslut ska tas i kommunstyrelse eller kommunfullmäktige.

Denna arbetsgång driver inte en kommun framåt. Den sätter i stället käppar i hjulet för Sundsvalls utveckling och det omfattande förnyelsearbete vi i Koalitionen har påbörjat. För oss är färdriktningen fortfarande tydlig: införandet av lagen om valfrihet inom hemtjänsten sker till hösten. Vi är också mycket positivt inställda till att låta företag eller personalkooperativ utföra samhällsservice. Vi vill utveckla Sundsvall till en attraktiv och modern kommun där invånarnas behov och önskemål står i fokus. Vi ska bli en hållbar mönsterkommun för hur vi tar hand om våra medborgare och deras behov av valfrihet och trygghet.

Alla ska kunna känna sig trygga i den kommunala service som erbjuds från förskolenivå till ålderdom, oavsett huvudman. Jag vill tacka Peder Björk och Kim G Ottosson för ett gott initiativ och bjuder gärna in hela oppositionen till konstruktiva samtal angående införandet av valfrihets- och mångfaldssystem i Sundsvall, vilket jag hoppas vi är överens om. Och självklart är vi beredda att kompromissa i vissa delar, som till exempel utmanarrättens införande.

Magnus Sjödin (M)