I december förra året presenterades utredningen om den statliga regionala förvaltningen av ensamutredaren Mats Sjöstrand. I hans förslag ska 21 länsstyrelser bli 11 och Västernorrland ska slås ihop med Jämtland med Östersund som residensstad. Detta har väckt en del oro. En oro som vi moderater i länet delar skriver tre debbattörer.

Inom Moderaterna råder stor enighet i att behålla länsstyrelsen i Härnösand även framöver, såväl i länet som i landet. Även bland våra alliansvänner har intresset varit svalt. Det finns i dag därför ingen politisk vilja att genomföra utredningens förslag. Redan då utredningen presenterades ställde sig Moderaterna skeptiska till förslaget då det innebär att stora delar av Västernorrland får ökade avstånd till beslutsfattare, service och tillsyn.

Att beslut ska fattas så nära människor som möjligt och att bevara det lokala perspektivet är viktiga moderata utgångspunkter. Länsstyrelsen har ett brett uppdrag och det är därför extra viktigt att de har god lokalkännedom och är väl insatta i hur de olika förutsättningarna ser ut där de verkar. För även om det finns likheter mellan Jämtland och Västernorrland, så finns det även stora olikheter. Vi anser att västernorrlänningar trots allt är bättre på att hantera västernorrländska frågor.

Länsstyrelsen har dessutom en viktig symbolisk funktion och ska visa på en jämlik statlig representation i hela Sverige. En reform som halverar antalet länsstyrelser riskerar att skapa större distans mellan landets olika delar där vissa områden upplevs som mer perifera. Delar av utredningens betänkande kan säkert utgöra ett gott underlag i det fortsatta arbetet. Men att halvera antalet länsstyrelser är inte rätt väg att gå. Det skulle motverka den målsättning vi moderater har: att stärka det lokala inflytandet och att uppmuntra till en levande landsbygd.

Lena Asplund (M) Länsförbundsordförande och riksdagsledamot Västernorrland
Magnus Sjödin (M) Kommunalråd Sundsvall
Anders Gäfvert (M) Oppositionsråd Härnösand