Ibland ger företagare intrycket att värdera varje vinstkrona, som uppnås via skatteplanering betydligt högre än andra vinstkronor. Det är svårt att frigöra sig från ett motsvarande intryck, vad gäller Transitio och de olika regioner/landsting, som äger företaget, skriver Bertil Lindström(M).

Under de senaste månaderna har ett antal tågturer ställts in beroende på att tågsätten inte fungerat under rådande vinterförhållanden. Hur organiseras verksamheten och hur har olika styrelser agerat, innan problemen visade sig?. Norrtåg AB har under sin tid haft styrelser sammansatta av landstingspolitiker från olika partier.

Bolaget har inte haft egna möjligheter att agera som beställare av tågsätt utan varit hänvisat till de förutsättningar som skapats via AB Transitio. Detta bolag ägs av 19 regioner/landsting, som i början av 2000-talet givit bolaget förutsättningar att agera. Här handlar det inte bara om ägarskap utan också om borgen för finansiella åtaganden. Transitios styrelser under olika perioder har i huvudsak bestått av finansdirektörer och chefsjurister från olika delägare. Några vill kalla en sådan styrelse professionell.

Transitio har med sina ägares medverkan svarat för själva upplägget, när de olika trafikbolagen försetts med tågsätt. Ibland ger företagare intrycket att värdera varje vinstkrona, som uppnås via skatteplanering betydligt högre än andra vinstkronor. Det är svårt att frigöra sig från ett motsvarande intryck, vad gäller Transitio och de olika regioner/landsting, som äger företaget. När det fortfarade var lagligt, genomförde Transitio med sina ägares stöd ett upplägg med leasing av tågsätt till motpart(er) i USA och sedan leasing tillbaka till Sverige för att därigenom åstadkomma en skatteplaneringsvinst på sammanlagt 205 Mkr före avdrag för konsultkostnader och administration.

Den genomsnittlige delägarens skattevinst blev alltså i storleksordningen 10 Mkr. Det fanns en del finansiella risker kopplade till upplägget. Det kunde t.ex. bli dyrt för regioner och landsting, om någon kreditgivares kreditbetyg sänktes. Ett riktigt stort problem i sammanhanget var att avtalen löpte till år 2023 för Stockholms läns landsting (och Storstockholms Lokaltrafik) respektive år 2029 för övriga regioner/landsting med deras olika trafikbolag. Så länge avtalen gällde, var trafikbolagen hänvisade till att använda de tågsätt, som Transitio hade upphandlat. För Stordstockholms Lokaltrafiks del kom man senare (2010) fram till slutsatsen att det var så ofördelaktigt att vara bunden till de tågsätt, som Transitio hade upphandlat att Stockholms Läns landsting löste sig från sin bindning i förtid.

Här blev kostnaden för att bita i det sura äpplet minst 70 Mkr. Revisionsbyrån Öhrlings, Price, Waterhouse, Cooper presenterade 2009 en analys av riskexponeringen för de 19 regionerna/landstingen. Analysen koncentrerades helt till de rent finansiella riskerna. Frågan om trafikföretagens långsiktiga bindning till de tågsätt, som Transitio hade upphandlat var en icke-fråga i analysen.

Ändå skall en revision handla inte bara om räkenskaper och om rent finansiella risker. Den skall också vara en s.k. förvaltningsrevision. Auktoriserade revisorer saknar normalt ett professionellt kunnande att bedöma risker som hänger samman med att upphandlad materiel inte uppfyller krav att tekniskt klara trafikuppgiften under stränga vintrar. När man inte själv kan, går det ändå att konsultera någon annan, som kan. Professionella styrelseledamöter och auktoriserade revisorer har knappast fungerat mer adekvat än styrelseledamöter utan särskilt professionellt kunnande. Här kan vi konstatera grava tillkortakommande hos dem, som borde ha professionell kunskap!

Bertil Lindström (M)