Landets kvinnojourer gör en viktig insats för att erbjuda skydd, boende och stöd till tiotusentals kvinnor varje år som utsätts för våld eller hot om våld. Mot bakgrund av detta är det viktigt att kvinnojourerna upprätthåller och förstärker sin höga kvalité, skriver Eva Lohman(M).

Mäns våld mot kvinnor är ett stort problem, också i Sverige, världens mest jämställda land. Den större delen av våldet utövar någon som kvinnan har eller har haft en relation till, vilket leder till fysiskt och psykiskt lidande. Varje år avlider i genomsnitt 30 kvinnor på grund av dödligt våld. Av dessa dödas mer än hälften av en man som de har eller har haft en nära relation till.

På den internationella kvinnodagen är det därför särskilt viktigt att uppmärksamma våldet som kvinnor utsätts för. Det är en viktig del i arbetet för ett jämlikare Sverige att se till att öka tryggheten för utsatta kvinnor och tjejer. För oss moderater är det självklart att kvinnor och flickor ska kunna leva utan rädsla för att utsättas för våld eller övergrepp. Just därför har moderaterna och Alliansen i regering lagt fram ett antal förslag och åtgärder för att förbättra situationen för våldsutsatta kvinnor.

Exempelvis föreslår regeringen att skärpa minimistraffet för grov kvinnofridskränkning och grov fridskränkning från sex till nio månaders fängelse. Detta är en tydlig signal om att samhället tar brott mot kvinnor på allvar och att polisen ska prioritera den här typen av brott. En utredning som presenterades i januari, kom fram till att målsättningen med införandet av fridskränkningsbrotten i huvudsak har uppnåtts. Men för att ytterligare tillgodose syftet med lagstiftningen föreslår utredningen att överträdelse av kontaktförbud och skadegörelsebrott ska kunna ingå i grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning.

Detta föreslår nu regeringen. Alliansen har även gjort andra åtgärder för att förbättra situationen för utsatta kvinnor och kvinnor som utsätts för våld i nära relationer. Bland annat har vår regering gett Brottsoffermyndigheten i uppdrag att fördela 42 miljoner kronor till forskning, metodutveckling och andra insatser för att öka kunskapen om mäns våld mot kvinnor, sexuellt våld och andra sexuella övergrepp. Uppdraget syftar till att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck, våld i samkönade relationer liksom prostitution samt människohandel för sexuella ändamål.

Naturligtvis är även målsättningen att skydda och hjälpa de som drabbas. Landets kvinnojourer gör en viktig insats för att erbjuda skydd, boende och stöd till tiotusentals kvinnor varje år som utsätts för våld eller hot om våld. Mot bakgrund av detta är det viktigt att kvinnojourerna upprätthåller och förstärker sin höga kvalité. Det är också viktigt att jourernas kunskap om mäns våld mot kvinnor finns tillgänglig för alla som kommer i kontakt med våldsutsatta kvinnor och barn. Här har kommunerna som ger stöd åt kvinnojourerna ett stort ansvar för att se till att så sker.

Eva Lohman (M)
Riksdagsledamot