Allt oftare kan vi i media ta del av larmrapporter om ungas stillasittande, tilltagande ensamhet eller en vuxenvärlds upplevelse av ett uppluckrat värderingsbygge. Att våra barn och ungdomar rör sig för lite är ingen nyhet men allt för lite görs för att komma tillrätta med problemet. Klarar inte samhället av att förändra detta beteende hos våra unga kommer vi att få betala dyrt för det i framtiden med ökade kostnader för sjukvård eller socialverksamhet. Vi moderater ser detta problem och har en politik för att påbörja ett förändringsarbete där idrottsrörelsen har en stor uppgift att fylla skriver Magnus Sjödin (m).

Vi har i Sverige ett stort idrottsengagemang för idrotten där starka frivilliga krafter, inte minst i form av ett betydelsefullt föräldraengagemang gör ett fantastiskt arbete. Många hittar i idrotten möjligheter till personlig utveckling eller en chans att stödja andra. I en tid då många oroar sig för idrottens tilltagande professionalisering finns särskilt skäl att påminna om den lokala föreningsidrottens betydelse för Sverige.

Inte för att vi där har morgondagens stora idrottsmän och kvinnor. Snarare för att vi vet att barn eller unga som idrottar många gånger mår bättre både fysiskt och psykiskt än sina kamrater som inte gör det. I föreningsidrotten har vi också det kanske starkaste vapnet mot utanförskap och segregation. För ungdomar som kommit till Sverige som flyktingar eller invandrare öppnar idrotten ofta stängda dörrar in till det svenska samhället. Samtidigt som det skapar möjligheter att ta ansvar eller möta människor på jämlika villkor.

På basket-  eller fotbollsplanen görs ingen skillnad på hudfärg eller bakgrund. Där gäller prestationer och det är utifrån dessa man bedöms, inte vilken färg man har på håret eller ögonen. Trots att vi vet att idrotten är mycket viktig för människors hälsa och kamratskap är det idag tyvärr en alltmer utbredd sanning att idrottens finansiering ser osäker under kommande år. Tvärtom vad många tror blir idrotten inte allt mer finansierad av sponsorer, utan de utgör en fortsatt liten andel av idrottens totala resurser.

Det är också bara vissa delar av idrotten som har möjlighet att få del av det eftertraktade sponsorstödet. Istället är det minskade statsanslag och överskott i Svenska Spel som utgör idrottens viktiga finansieringskällor, där vi vet att vi troligen står inför stora förändringar på spelsidan vilket kan innebära att intäkterna för idrotten minskar än mer. För att stärka idrotten som en del i det civila samhället vill vi moderater nu öppna för en särskild satsning inom barn- och ungdomsidrott.

Detta i form av en särskild ”Knattemiljard” som ska betalas ut över fyra år. Vi menar att en bredare satsning behövs för att kompensera det urholkade statsstödet och ersätta det så kallade ”Handslaget” som går in i sitt sista år 2006. Till skillnad från Handslaget ska Knattemiljarden inte innehålla den detaljstyrning och de begränsningar som inverkar negativt på idrottens självständighet. Med Knattemiljarden vill vi moderater skapa förutsättningar för att svenskt idrottsliv kan stå starkt även under åren som kommer. Vi vill ge fler barn och unga en möjlighet att ta del av allt det goda som idrotten har att erbjuda.

Om detta räcker får vi se men det är en mycket god början. Vi kommer till detta att återkomma med besked i hur vi ska utveckla politiken för spelmarknaden, villkoren för sponsring och det övriga stödet till idrotten. Att stärka idrottens möjligheter är att stärka barn och ungdomars möjligheter till nya erfarenheter, gemenskap, värderingsbygge samt en fritid fylld med verkligt innehåll. Det handlar om att understödja en viktig del av vårt civila samhälle och därmed en del av Sverige med stor betydelse för människor. Vi ser det som ett viktigt steg i arbetet för att fler människor ska få komma till sin rätt. Och vi har en politik för att göra det möjligt.

Magnus Sjödin Oppositionsråd (m) Sundsvall