Vad gör Ditt barn i midsommar? Har Du som förälder medverkat till Ditt barn kan konsumerar alkohol under midsommarhelgen? Det är frågor som moderaternas socialpolitiske talman i Sundsvall, Eva Lohman och Lena Asplund, landstingspolitiker, för Moderaterna ställer sig i denna insändare.

Våra barn får fatt i alkohol – det är lättare än vuxenvärlden tror!! Trots systemets monopol och 20-årsgräns ökar konsumtionen. Detta visar att det statliga monopolet inte har någon alkoholpolitisk betydelse utan bara ett sätt att finansiera statens ekonomiska behov. I den så kallade ”vindrickande” delen av Europa har konsumtionen av alkohol minskat på grund av ökat medvetande om dess skadeverkningar, alltså inte därför att staten kontrollerar försäljningen.

I en undersökning svarade 85 procent av ungdomarna i årskurs 8 att de dricker för att kompisarna gör det och för att det hör till när man har fest. Nästan hälften (44 % ) svarade att de får tag i starköl, starkcider, vin och sprit via föräldrar och syskon. Cirka 25 procent av eleverna i årskurs 6 !! svarade att de druckit alkohol minst ett par gånger. Om vi ger våra barn alkohol så smiter vi från vårt ansvar som vuxna och legitimerar deras drickande – ”folköl och cider är ju inte så farligt” är en av de vanligaste myterna. Ingen tänker på att åtta burkar folköl innehåller samma mängd alkohol som en kvarting. Alkohol har dessutom betydligt mer skadlig inverkan på en ung människa än på en vuxen. Ungdomars utsatthet ökar – våldsbrott och sexuella övergrepp är numera vardagsmat på löpsedlarna.

Midsommar och skolavslutningar är helger då många ungdomar blir berusade för första gången – risken för att de råkar ut för någonting som de inte skulle råka ut för om de vore nyktra är mycket stor. Narkotika dyker dessutom upp där ungdomar finns och risken att de provar är större om de druckit alkohol. Vi som förälder har störst möjlighet att påverka våra barn. Det är viktigt att information om alkoholens skadeverkningar når fram och att vi pratar med våra barn så att de vågar tacka nej. Det spelar faktiskt roll vad vi säger - även om det inte alltid känns så. Bry dig om! Många föräldrar får frågan: Kan inte jag få smaka lite vin? Vad gör man? En del säger ja, lite, bara en mun, andra säger: jag köper cider, bara du inte dricker hembränt ”det är väl bättre att du köper åt mig mamma, istället för att jag ska köpa hembränt.” Ungdomar dricker oavsett monopolet. Skulle du låta din 16- åring ta bilen till kiosken för att det är så liten bit? Det är lika olagligt som att låta din 16-åring dricka alkohol.

Ge föräldrarna kunskap och insikt att säga NEJ till alkohol och jämför med bilen till kiosken. HAR JAG SOM FÖRÄLDER SAGT OK TILL EN KLUNK VIN HAR JAG SAGT ATT DET ÄR OK ATT DRICKA. Bli stark och känn att det är rätt att säga nej, alla tjänar på detta. Undersökningar visar att ju tidigare man börjar dricka ju mer konsumerar man som vuxen. Hjälp ungdomarna att förstå att konsekvenserna av alkoholkonsumtion kan vara liv eller död, det kan leda till ett fortsatt tyngre drogmissbruk. Föräldrarna måste hjälpa sina barn att inse detta. Vem ska hjälpa våra ungdomar om inte vi vuxna?

Eva Lohman
Lena Asplind