Sverige ska ge tydligt stöd till Ukraina. Att återskapa en europeisk säkerhetsordning där mindre länder har möjlighet att själva välja väg är avgörande för Sveriges oberoende. Sverige behöver därför söka medlemskap i Nato och öka den svenska försvarsförmågan. Samtidigt behöver de sanktioner som nu införs kunna verka fullt ut. För att klara det behöver vi även stärka vår ekonomiska motståndskraft. Moderaterna presenterar idag förslag för att stärka såväl Sveriges militära som ekonomiska motståndskraft.

Stärk försvaret

Sverige bör ansöka om medlemskap i NATO och öka försvarsanslagen. Det är nödvändigt för att öka uthålligheten i nuvarande krigsorganisation. Vi behöver förstärka hela vår försvarsförmåga, men med särskilt fokus på luftförsvar, undervattensförmåga och cyberförmåga. Moderaternas vill öka försvarsanslagen med 50 miljarder kronor. Det innebär 30 miljarder utöver det som är beslutat i försvarsbeslutet.

Så vill vi stärka Sveriges militära motståndskraft:

  • Försvarsanslagen behöver öka till minst 2 procent av BNP till år 2025. Det motsvarar en ökning med 30 miljarder kronor jämfört med vad som är beslutat i försvarsbeslutet 2020. Utöver detta behövs även förstärkningar av det civila försvaret och motståndskraft mot hybridhot.
  • Sverige bör ansöka om medlemskap i NATO.
  • Tillskott av nya pengar bör göras snarast utifrån Försvarsmaktens bedömning om vilket tillskott som behövs. Moderaterna kommer ej acceptera endast omflyttning av resurser mellan åren.
  • Gör det möjligt för Försvarsmakten att påbörja en forcerad upprustning.
  • Försvarsmaktens utrymme för framtida inköp bör utökas till minst 200 miljarder kronor. Beslut bör tas snarast.
  • Om Försvarsmakten behöver ökade resurser innan vårändringsbudgeten står riksdagen redo att snabbehandla detta i Finansutskottet.
  • Den samlade försvarsförmågan behöver stärkas men vi bör särskilt fokusera på luftförsvar, undervattensförmåga och cyberförmåga.