Vi moderater anser att vården skall finansieras gemensamt och att alla människor skall ha rätt till en bra och trygg vård. Det skriver Magnus Sjödin och Bertil Kjellberg i detta debattinlägg.

Vårdköerna blir längre och längre. Väntan att få komma till operation eller till en specialist kan för vissa, beroende på sjukdom och bostadsort vara väldigt lång. Att vänta på vård tycker socialdemokraterna tydligen är definitionen av ”lika vård till alla”? Sanningen är att vi svenskar inte får den vård vi behöver.

Tragiskt nog verkar dagens sjukvård styras av vad socialdemokraterna anser vara försvarbart ur deras ideologiska och politiska synvinkel, inte efter patienternas behov. För att ytterligare ställa till problem för patienter och vårdgivare vill nu regeringen införa den så kallade stopplagen. Stopplagen innebär att landstingen är tvungna att driva minst ett sjukhus i offentligregi och att vinstdrivande sjukhus ska förbjudas. Det blir alltså förbjudet för offentligt finansierade sjukhus att ta emot patienter som har en privat vårdförsäkring.

Idag kan landstingen för att korta vårdköerna ta hjälp av privatfinansierade sjukhus med operationer men det sätter stopplagen stopp för. I slutändan leder stopplagen till att köerna blir ännu längre och att sjukvården blir en tungrodd och outvecklad monopolverksamhet. Syftet - enligt socialdemokraterna - med stopplagen är att avskaffa den så kallade ”gräddfilen” inom vården. Men det är ju socialdemokraternas egna tillkortakommanden som har skapat en icke fungerade sjukvård. Vilket gör att väldigt många människor och företag idag tvingas att själva via försäkringar säkerställa att de vid sjukdom får den vård de behöver och vill ha.

Siffror tagna från försäkringsförbundet visar att privata sjukvårdsförsäkringar mellan åren 1999 – 2003 ökat med över 200 %. Det rimliga och mest rättvisa vore att ge alla människor samma möjlighet att välja vårdgivare, oberoende av inkomst eller arbetsgivare. Ett system som ger ”lika dålig vård till alla” vill ingen ha. Men det är det som dagens sjukvårdspolitik leder till. Det ska inte vara ett privilegium att välja vårdgivare, det ska vara en rättighet.

Socialdemokraterna anser av ideologiska skäl att det är fel att människor som är i behov av vård själva bestämmer och mottar den vård de behöver. Enligt dem skall politiker via detaljstyrning och systemskapande göra detta. Och med förslaget om stopplagen visar regeringen ännu en gång att man sätter politiska ideologier och system före människans behov.

Detta anser vi moderater är fel. Fokus för vården måste vara på och för patienterna. Hur dyrt det än är med vård blir det inte billigare att låta bli att behandla patienter och låta dem stå i långa köer. Man skjuter bara upp kostnaderna på framtiden. Kostnader som blir allt högre ju längre man väntar på att behandla en patient. Dessutom finns det en människa av kött och blod som på olika sätt lider bakom varje siffra i köstatistiken.

Skillnaden i tid för att få vård är idag väldigt stora mellan privata och offentliga sjukhus. En skillnad som genom stopplagen kommer att bli ännu större. Enligt statistik från landstingens hemsida kan man läsa att väntetiden för att bli mottagen och opererad vid Sundsvalls Sjukhus för prostataförstoring är 76 veckor och för samma operation vid S: t Görans Sjukhus är väntetiden 20 veckor. För en höftledsoperation blir väntan 60 veckor vid Sundsvalls Sjukhus medan på Sophiahemmet bli väntan bara 14 veckor. Vore det då inte rimligare att patienterna själva oberoende av inkomst eller försäkringar själva får välja var och när de vill ha vård istället för att ha denna skillnad i väntetider?

Vi moderater anser att vården skall finansieras gemensamt och att alla människor skall ha rätt till en bra och trygg vård. Vi vill därför införa en vårdgaranti som ger alla människor rätten att få den vård man behöver, när man behöver den, var man vill och av vem man vill. Vårdgarantin ska omfatta alla och ingen ska betala extra för den.

Magnus Sjödin Oppositionsråd (m)
Sundsvalls kommun
Bertil Kjellberg
Riksdagsledamot (m) Sundsvall