I Sundsvalls kommun verkar nästan 9 000 företag. De flesta är små och arbetar inom tjänsteproduktion, handel och elektronik/IT-sektorn. Vår ambition i kommunen är att ge och skapa rätt miljö för våra företag att verka och utvecklas. Sundvalls kommun är sedan länge präglad av en arbetsanda som går tillbaka till vår tid som mer eller mindre renodlad industristad. Den entreprenörs- och arbetarandan måste vi ta till vara på för att möta framtiden på ett bra sätt skriver Magnus Sjödin och Per Wahlberg.

Svenskt Näringsliv går ut med en enkät varje år som besvaras av både företagare och politiker i alla kommuner. Sedan 2003 har Sundsvalls kommun rasat 119 platser till plats 206 i denna ranking av företagsklimatet i landets kommuner. Svenskt Näringslivs kommunranking över företagsklimatet är en vägvisare på hur det lokala näringslivet uppfattar kommunen.

Enkäten tar upp kommunal service och attityder till företagande samt företagarnas sammanfattande omdöme om kommunens företagsklimat. Kommunledningen vill gärna stolstera med hur bra näringslivsklimatet är och att det finns många nöjda företagare i Sundsvalls kommun. Tyvärr ser verkligheten inte lika tillfredställande ut. Placeringen i kommunrakningen bevisar att kommunen inte tar eller har tagit Sundsvalls företagsklimat och näringsliv på allvar.

En anpassning till verkligheten krävs från kommunens sida för att Sundsvalls företagare kan få ta del av vad som rätteligen är deras. Nämligen rätten att växa, att kunna anställa och att kunna återinvestera utan krångel och onödig byråkrati. Det kan göras genom att fokusera på service till företagen, se till att frågor behandlas snabb och att inga onödiga hinder läggs ut för företagare. Mycket av näringslivspolitiken sker på riksplanet och där arbetar vi moderater för lägre beskattning av fåmansbolag, att förmögenhetskatten avskaffas, införandet av riskkapitalavdrag, jobbavdrag för näringsinkomster, uppskjuten reavinstbeskattning och avdragsrätt för hushållstjänster.

Vi vill även förenkla för företagen genom att de s.k.3: 12-reglerna, reformeras, eftersom de missgynnar småföretag. Vi vill också sänka arbetsgivaravgifterna för företag för att stimulera dem att anställa fler. Det är vår övertygelse att en riktad och permanent sänkning av arbetsgivaravgifterna är ett effektivare sätt att snabbt skapa varaktiga arbetstillfällen än fler tillfälliga arbeten i offentlig regi. OECD (Businesses’ views on red tape, 2001) räknar med att kostnaden i Sverige för att administrera lagar och regler är nästan 200 000 kronor per företag.

Denna uppskattning ser förmodligen ser likadan ut idag. En oproportionerlig stor del av kostnaden för detta faller på små företag. Kostnaden är omkring 30 000 kronor per anställd för företag med 1-19 anställda, medan den för större företag är omkring 6 000 kronor per år och anställd. För hela samhället kan kostnaden uppskattas till 50 miljarder kronor per år. Detta är inte rimligt. Även om vi moderater på riksplanet arbetar med att förbättra för näringslivet finns det även mycket som vi lokalt kan göra för att förbättra villkoren för det lokala näringslivet.

Lokalt här i Sundsvall vill vi moderater att kommunen ska införa tjänstegarantier som klart visar vad företagarna kan förvänta sig. Handläggningstiderna ska förkortas för de kommunala tillstånden och samarbeten mellan förvaltningarna ska uppmuntras för att även de bidra till kortare handläggningstider. Kommunen måste börja arbeta efter ett kundservicekoncept där alla som kontaktar de kommunala förvaltningarna ska ses som kunder. För att förkorta handläggningstiderna och kunna sätta upp rimliga tjänstegarantier måste kommunen ska se över sin byråkratiska djungel inom och mellan förvaltningar.

Denna översyn bör leda till färre och enklare regler inom förvaltningarna i kommunen. I samband med detta ska även en total översyn av alla avgifter i kommunen göras. Kommunala upphandlingar är också mycket viktiga för att stimulera det lokala näringslivet. Därför anser vi att alla kommunens upphandlingar ska vara offentliga och vara möjliga för alla företag i kommunen att lätt ta del av. Ett enkelt sätt att åstadkomma detta är att tydligt offentliggöra vilka upphandlingar som är på gång genom en webbportal och tydlig annonsering i media. En av de viktigaste faktorerna för ett gott näringslivsklimat är att företagen upplever att den kommunala servicen är god.

Företagen har rätt att kräva snabba besked vid tillståndsansökningar, hjälp med att fylla i blanketter och en allmän hjälp att få svar på olika frågor som hanteras av kommunen. Att vara företagare innebär många kontakter med myndigheter och förvaltningar. Vilket är en nödvändig, men ibland rätt komplicerad del av företagandet. Här har kommunen mycket att arbeta med. För att komma tillätta med detta föreslår vi moderater att ett näringslivscenter som har det övergripande ansvaret för näringslivet i Sundsvalls kommun inrättas. Näringslivscentret ska fungera som en paraplyorganisation och ansvara för alla kommunens utvecklingsprojekt, näringslivskommunikation och myndighetslotsning. Vi vill med etableringen av ett

Näringslivscenter skapa ett tydligt ansvar för näringslivsfrågorna och tydligt markera vår inställning att företag är viktiga för kommunens framtid. Näringslivscentret ska vara ”en dörr in”, det vill säga att företagen får en kontaktperson till kommunen som har till uppgift att hjälpa till med nödvändiga kontakter, tillstånd och annat som kan vara till hjälp. Centret ska vara en hjälpande hand och fungerar som en personlig lots genom myndighetsvärlden. Företag ska hos näringslivscentret lätt få information om vad som är på gång i kommunen i frågor som har betydelse för näringslivet. Näringslivscentret får även mandat att sammankalla förvaltningar i ärenden för att lättare kunna serva företagskunden.

Näringslivscentret ska ledas av en näringslivschef som ska fokusera på byggandet av kontakter, kundservice och information till näringslivet. Näringslivschefen ska ha rapporteringsansvar till kommunstyrelsen. Vi moderater anser att politikens roll är att undanröja hinder och skapa goda grund- förutsättningar för företagande, inte att försöka planera fram nya företag. Därför har kommunen en viktig uppgift att skapa bättre förutsättningar för företagandet i kommunen och vi tror att våra åtgärder skulle innebära ett lyft för Sundsvalls näringsliv. Men ska våra idéer bli verklighet behövs ett nytt moderatlett styre av Sundsvalls kommun.

Magnus Sjödin (m) Oppositionsråd
Per Wahlberg (m) Ledamot Utvecklingsutskottet