Den demografiska utmaningen, där fler människor lever längre, gör att kostnader för pensioner, sjukvård och omsorg kommer att stiga. Om vi ska klara av att finansiera välfärden i framtiden måste de arbetade timmarna bli fler skriver Elisabeth Gisslin Burman (M) och Saila Quicklund (M).

Debatten om hur länge vi ska arbeta har varit het i media och runt köksborden de senaste veckorna. Äldres deltagande i arbetslivet är något som engagerar oss alla. Kanske har du en mamma eller pappa som är pensionär. Kanske närmar du dig själv pensionen. Sverige står inför en stor demografisk utmaning där andelen äldre i befolkningen växer och den arbetsföra delen av befolkningen minskar. Färre ska försörja fler. Fram till år 2025 kommer 1,6 miljoner svenskar att gå i pension.

Landsbygden drabbas särskilt hårt. Den demografiska utmaningen, där fler människor lever längre, gör att kostnader för pensioner, sjukvård och omsorg kommer att stiga. Om vi ska klara av att finansiera välfärden i framtiden måste de arbetade timmarna bli fler. Regeringen undersöker just nu olika sätt att få fler äldre att vilja och kunna arbeta längre. Det förhöjda jobbskatteavdraget för äldre har gjort det mer lönsamt att fortsätta arbeta och sänkta socialavgifter gör det billigare att ha äldre som anställda. En relativt lätt åtgärd är dessutom att höja gränsen för hur länge en arbetstagare har rätt att stanna kvar i jobbet, från 67 år till 69 år, vilket utreds av Pensionsåldersutredningen.

Det är viktigt att påpeka att detta är helt frivilligt. Man måste inte jobba tills man är 69 år. Byggnadsarbetare, industriarbetare och offentliganställda inom vård och omsorg har naturligtvis inte samma förutsättningar att vara kvar i arbetslivet som människor i mer fria yrkesroller. Därför måste vi samtidigt satsa på åtgärder som ger flertalet bättre förutsättningar att orka och vilja arbeta längre. En metod är olika insatser för ett hållbart arbetsliv. Regeringen gav nyligen Arbetsmiljöverket i uppdrag att ta fram särskilda förebyggande insatser för kvinnors arbetsmiljö. Moderatkvinnorna vill gärna se fler sådana insatser. Vi måste sluta att se äldre som en homogen grupp. Alla människor har olika förutsättningar att bidra till samhället. Politikens uppgift är att ta vara på dessa på bästa sätt.

Elisabeth Gisslin Burman (M)
Saila Quicklund (M)