Sundsvalls kommun befinner sig i en mycket bekymmersam ekonomisk situation. Det prognostiserade underskottet för 2003 motsvarar en skattehöjning på 90 öre per skattekrona. Det har år efter år visat sig att Socialnämndens verksamhet – trots besparingar som gått ut över verksamhetens kvalitet – varit underfinansierad. Barn- och utbildningsnämnden har tvingats genomföra besparingar, som gått ut över verksamhetens kvalitet.

Kultur- och fritidsnämnden svarar för en angelägen verksamhet, men är samtidigt den enda nämnd inom kommunen som har möjlighet att besluta om väsentliga, mer omfattande nedskärningar utan att komma i konflikt med lagstadgade krav på kommunala insatser. Med denna utgångspunkt har oppositionen redan lämnat förslag till långtgående besparingar inom nämndens verksamhetsområde.

Huvuddelen av de besparingar, som nämndens majoritet nu har anvisat för att finansiera de årliga kostnaderna för ett nytt scenhus motsvarar en mycket liten del av de besparingsförslag, som redan lämnats från moderat håll. Oppositionen har aldrig föreslagit att anslaget till de fria teatergrupperna skall skäras ned och anser även nu – i motsats till nämndens majoritet – att en sådan besparing skadar kulturlivet i kommunen på ett helt oacceptabelt sätt. Det är dessutom märkligt att bygga så mycket för teater, att man sedan inte har råd att visa all den teater, som människor i Sundsvall är beredda att skapa.

En del av majoritetens besparingsförslag består i att flytta problem från nämndens ansvarsområde till andra delar av kommunen. Exempel på detta är hyreskostnaden för Sveateatern. Ett nytt scenhus i den stad, som redan finns Det finns i och för sig starka argument för förslaget till ett nytt scenhus. De allra starkaste argumenten är att teaterpersonalens arbetsmiljö skulle bli bättre, att en del förrådslokaler inte håller tillräckligt god standard för att förhindra fysisk försämring av en del, historiskt intressant rekvisita samt att logistiken kunde bli betydligt mer rationell med nya förråds- och verkstadslokaler i omedelbar anslutning till scenerna. Dessutom skulle den nya scenen och en del andra tillkommande lokaler innebära bättre möjligheter för en del kulturaktiviteter.

Samtidigt skall hållas i minne att det finns ett antal byggnader i Sundsvalls stenstad, som möjliggör många av de kulturaktiviteter, som nu föreslås flytta till scenhuset. Kommunen äger en del av de fastigheter, där sådana aktiviteter nu förekommer, t.ex. Stadshuset, Kulturmagasinet och Sveateatern. Andra fastigheter är privatägda. Utveckling innebär nästan alltid att nytt kommer istället för gammalt. I en del fall är detta direkt viljestyrt. Gamla byggnader rivs för att bereda plats för nya etc. I andra fall handlar det om processer via marknader och/eller omprioriteringar inom begränsade budgetar.

En del av Sundsvalls stenstad var under några år hotad av marknadsprocessen, när delar av handeln flyttade till Birsta och det blev svårt att få hyresgäster och därmed hyresintäkter, som var tillräckligt stora för att finansiera ett tillfredsställande underhåll. Glädjande nog tycks denna process ha brutits på senare år. Om kommunen går in som ägare till en ny anläggning, som dessutom övertar uppgifter från andra anläggningar, som kommunen redan äger, blir det svårt att samtidigt finansiera kostnaderna för den nya anläggningen och underhållet för de äldre anläggningarna.

Ett nytt scenhus medför inslag av alla de här nämnda typerna av konsekvenser: Lillgården rivs. Privata fastighetsägare tappar hyresintäkter med större eller mindre svårigheter att finna andra hyresgäster. Kommunen får svårare att finansiera bl.a. underhåll av redan ägda byggnader. Normalt bejakar vi förnyelseprocesser, som innebär att nytt tränger ut gammalt. Förutsättningen är då dels att omvandlingen ryms inom tillgängliga ekonomiska ramar, dels att fördelarna i övrigt överväger nackdelarna. I det här fallet är det särskilt den förstnämnda förutsättningen som saknas.
Förutsättningar för ett nytt scenhus skapas inte på ett godtagbart sätt genom de åtgärder, som föreslås från Kultur- och fritidsnämndens majoritet.

Bertil Lindström (m)
Ledamot av Kultur- och fritidsnämnden