Sverige är mitt upp i den andra coronavågen. Idag lägger vi fram de förslag som vi skulle ha genomfört om vi bar regeringsansvaret, skriver Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson på DN Debatt.

Coronavirus har med full kraft dragit in över Sverige igen. Hela samhället måste nu ta ansvar för att bryta en farlig utveckling. Det är tid att hjälpas åt, inte att peka finger.

Tillsammans måste vi lära av gamla misstag. En viktig lärdom är att politiken måste samarbeta fullt ut – på alla nivåer. Jobbet görs främst lokalt, men statens muskler behövs. Ytterligare en lärdom är att kommunikationen måste vara tydlig. Men den kanske viktigaste lärdomen av alla är att ingen vet hur länge coronakrisen kommer pågå.

Det som hittills inte har fungerat bra, måste omedelbart åtgärdas. Hade Moderaterna burit det yttersta ansvaret för Sveriges politiska och ekonomiska coronastrategi så hade vi nu gjort några tydliga kursändringar:

  1. Provtagning. Sverige testar fortfarande för lite. Labbkapaciteten måste öka, och det är regeringens ansvar. Dessutom måste snabbtester användas som komplement.

  2. Smittspårning. Mer systematisk smittspårning behövs, med tydlig vägledning från nationellt håll. En smittspårningsapp borde också komma på plats.

  3. Ekonomisk strategi. Regeringens senaste budget fokuserar främst på tiden efter corona – och på deras januariöverenskommelse. Det är fel prioritering. Den ekonomiska politiken måste nu lägga fokus på att hindra utslagningen av jobb, företag och hela branscher.