Skriv ut
Kategori: Debatt

Nöjessatsningen Centralen förbereder sig i detta nu för sin öppningsvecka och förra veckan kom beskedet, drygt två veckor innan öppning, att nattklubben inte får bedriva sin verksamhet fullt ut genom att man bara får serveringstillstånd till 02.00. Ett beslut som togs i ett svep av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet.


Bakgrunden till beslutet är en tolkning av Sundsvall kommuns riktlinjer för serveringstillstånd. Varje enskild kommun beslutar om sina egna lokala anpassningar och riktlinjer för alkoholservering. Sundsvall har, som alla andra kommuner, full rätt att medge andra tider än det som i lagen kallas ’”normaltider”, vilket är fram till 01.00. Som bekant finns en rad nattklubbar runt om i Sverige som har öppet långt efter 03.00.
Vi var emot beslutet att tvinga Centralen att stänga 02.00 och har länge påtalat att riktlinjerna behöver uppdateras. Kommunens arbete med serveringstillstånd ska säkerställa säker servering, vilket alkohollagen redan kräver, samtidigt som den inte ska fälla krokben på krögare som vill skapa mötesplatser för människor. Sundsvall ska vara en stad med ett rikt restaurang- och nöjesliv, där ansvar och tillit står i centrum.


Sundsvall behöver ha riktlinjer som rimmar med viljeriktningen. Vi får inte ett Sundsvall som växer genom enbart nybebyggelser och återupprepande ord om fler jobb. Jobben skapas inte i kommunhuset – utan de skapas ute i verksamheter som tillför värde till allmänheten. Stelbenta och tolkningsbara riktlinjer som beslutas om i ett svep ger förödande konsekvenser för drivna näringsidkare som vill satsa i vår stad.


Detta är inte första gången som stelbentheten påverkar enskilda och företag, och det är säkerligen inte den sista när Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet sitter vid rodret.
Den Blå alliansen, bestående av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna, strävar mot en modern och effektiv kommunorganisation där företagen uppskattas. För att företagande är bra för Sundsvalls utveckling och för att bakom varje felprioritering står drivna företagare som påverkas negativt. Här behövs förändring.


Oskar Brusell (M), Ledamot individ- ocharbetsmarknadsnämnden
Marcus Hellström (L), Ledamot individ- och 
arbetsmarknadsnämnden
Thomas Burman (M), Ledamot IAN:s individutskott
Inga-Lisa Svanstedt (L), Ledamot IAN:s individutskott
Ronja Strid (KD), Ledamot kommunfullmäktige