Den 13 september blir Ylva Johansson (s) vård- och äldreomsorgsminister. Lars Engqvist, som blir landshövding, hade tidigare ansvaret för bl.a. sjukhusfrågorna. Engqvist ville förbjuda landstingen att teckna avtal om akutsjukvård med vinstdrivande företag. Johansson har förklarat att hon har samma inställning som Engqvist, skriver Bertil Lindström (m).

Ylva Johansson har egna erfarenheter av att driva företag. Alla dessa företag utom ett (som redovisat en årsvinst på 714 kronor) har gått med förlust. Företagens ägare har alltså förlorat pengar. Trots förlusterna har Ylva Johansson kunnat lyfta ganska hög lön. Hon hade bl.a. en uppgörelse som garanterade henne hög lön för att ha varit VD i Att Veta AB, som ägs av bl.a. kommunförbundet och vars syfte var att ge Sveriges kommuner en mängd utbildningsinsatser till låga priser.

Även detta bolag har gått med stora förluster. När Ylva Johansson vid ett tillfälle ombads att medverka i en konferens förklarade hon – Jag måste ta betalt. Min styrelse ligger på hårt om det. Arrangören kände till Att Vetas dåliga affärer och tyckte att det var okej att Ylva Johansson fick några intäkter till bolaget. Arvodet för att delta i en paneldebatt bestämdes till 10 000 kronor plus moms.

När fakturan kom, var den var utställd av Ylva Johansson Utveckling AB och alltså inte Att Veta AB. I styrelsen för utvecklingsbolaget sitter bl.a. ordföranden för Förtroendekommissionen, som ju har kommit med föreslag till etiska regler inom näringslivet. Capio AB är ett bolag, som drivs i vinstsyfte. Detta bolag äger bl.a. S:t Görans sjukhus. Stockholms läns landsting har under några år haft ett avtal med Capio om insatser från S:t Göran. Behandlingsinsatser av hög kvalitet har levererats till priser som ligger under landstingets egna kostnader för motsvarande insatser.

Capio har varit en mönsterarbetsgivare och patienterna är nöjda. Bolaget har helt enkelt kunnat organisera sjukhusverksamheten på ett effektivt sätt. Detta beror bl.a. på att bolaget samtidigt bedriver vård i ett antal olika länder. Här förmedlas erfarenheter och idéer inom en koncern, där man är inriktad på att arbeta professionellt både medicinskt och organisatoriskt.

En del av vinsten delas visserligen ut till ägarna, men huvuddelen stannar inom bolaget som medel för att utveckla verksamheten. VD har förvisso betydligt högre lön än vad Ylva Johansson har lyckats få, men hans lön är då också belöning för ett effektivt och nyttigt arbete. Vad vill regeringen och Ylva Johansson? Vill de att skattepengarna skall gå till företag, som går med stora förluster utan att leverera något tillbaka till skattebetalarna och där företagsledarna får löner, som ligger långt över vad nyttig arbetskraft får? Är det inte bättre att anlita lönsamma företag, som levererar nyttiga insatser tillbaka till skattebetalarna?

Bertil Lindström (m)