Signaturen S beskriver hur toalettproblematiken kan te sig. När bussen väl lämnat avgångsstationen får resenärerna besked om att det inte är möjligt att begagna bussens toalett under resan, som är planerad ta ett antal timmar, skriver Bertil Lindström(M).

Den, som köper biljett på en Norrlandsbuss har köpt ett servicepaket. Operatörerna (t.ex. Veolia och Norrbottenstrafiken) beskriver servicepaketen på sina hemsidor. Där får man också information om att busstrafiken utförs på uppdrag av länstrafiken i Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten samt Rikstrafiken. Hela verksamheten är alltså organiserad av dels uppdragsgivarna, dels operatörerna. Servicepaketen är i vissa avseenden utförligt beskrivna.

Genomgående är dock att passagerarnas möjligheter att göra toalettbesök under resan är en icke-fråga. Frågan avhandlas inte ens i avdelningen ”ofta ställda frågor” på hemsidorna. Då kan också påpekas att det finns en del information om patientresor. Inte ens där berörs problem med toalettbesök. Passagerarna kan alltså inte åberopa särskilda utfästelser, vad gäller möjligheterna att göra toalettbesök. Här finns en klar skillnad i förhållande till Internetuppkoppling, möjligheter att se film under resan etc.

Såväl inom upphandlande organisationer som bland operatörerna finns befattningshavare, som har avsevärt mycket högre lön än busschaufförerna och de ibland förekommande bussvärdarna. Bland de mer välbetalda befattningshavarna finns rimligen några, som har betalt för att begripa och hantera viss problematik för passagerare, som behöver besöka toalett under resan. Härvidlag borde frånvaro av särskilda utfästelser till passagerarna inte befria ansvariga från uppgiften. Signaturen S beskriver hur toalettproblematiken kan te sig.

När bussen väl lämnat avgångsstationen får resenärerna besked om att det inte är möjligt att begagna bussens toalett under resan, som är planerad ta ett antal timmar. Inga besked lämnas om hur passagerare med behov av toalettbesök skall lösa sina problem. Några tips till hantering av problematiken, när man strax före avgång upptäcker att bussens toalett inte går att använda: Kontakter tas med busstationer utefter linjen för att försäkra sig om att passagerarna får tillfälle att göra toalettbesök i samband med uppehåll (som kan behöva förlängas i förhållande till tidtabell).

Passagerare, som behöver tjänsten, förses med femkronor för att kunna öppna dörrarna till toaletterna. Här kan redovisningsproblem uppkomma. I den mån man räknar med att problemet framöver kommer att dyka upp med hög frekvens, kan emellertid särskilda polletter för dörröppning tillverkas. Busstationerna kan då i efterhand fakturera operatörerna och därmed är redovisningsproblemet löst. Möjligen finns i Sverige idag utbildningslinjer, där studenterna aldrig får tillfälle att inse implikationerna av att människan är en biologisk varelse, som både behöver föda och att avlägsna restprodukter ur kroppen. Borde vi ändå inte ha rätt att ställa krav på dem, som hamnar i så höga, bestämmande befattningar, att sådana insikter är väsentliga?

Bertil Lindström(M)