Riksdagsåret 2003/2004 är snart inne på sin final med vårbudget m.m. För min egen del har det varit ett roligt andra år i riksdagen. Kanske inte lika spännande som det första, men visst har jag även detta år lärt mig en massa nya saker. För partiet har det känts bra efter partistämman i höstas då vi fick Fredrik som partiledare. Fredrik har verkligen lyckats med att väcka medias intresse och vi har åter opinionen med oss. I partiet pågår det en rad olika projekt som har till uppgift att gå igenom vår politik på en rad olika områden, för att vi ska stå väl rustade till valet 2006. De grupper som arbetar idag är tillväxtgruppen som leds av Mikael Odenberg, rättsgruppen-Beatrice Ask, utbildningsgruppen-Sten Tolgfors och vårdgruppen-Cristian Husmark Persson. Alla som är intresserade av dessa olika frågor är välkomna att ta del av arbetet. Kontakta mig så förmedlar jag kontakt. Det känns helt enkelt lite lättare att vara moderat igen.

Jag tror dock att det är viktigt att vi på lokalplanet inte lutar oss tillbaka och tror att Fredrik och partiledningen ska greja det. Vi har alla ett ansvar att driva moderat politik, d.v.s. att alltid lyssna på medborgarna och behålla medborgarperspektivet. Det är socialdemokratin som har format det samhälle vi lever i och de är dom som har ansvaret för samhällsutvecklingen, i vart fall för de senaste 10 åren.

Låt dom aldrig smita från ansvaret. Ny eller nygammal moderat skattepolitik. Efter det stora valnederlaget 2002, genomfördes stora förändringar av vårt riksdagskansli. På kansliet fanns tidigare god juridisk kompetens, men inte lika goda kunskaper i nationalekonomi. Under visst motstånd har rekryteringar skett så att vi nu under vår chefsekonom Anders Borgs ledning har mycket god kompetens i ekonomi. Valresultatet medförde också en öppenhet för självkritik. Vi var nog många som under valrörelsen inte kände oss helt bekväma med det mycket radikala skattesänkningsförslag som presenterades av dåvarande partiledningen. Väljarna gjorde det definitivt inte.

Vi moderater måste visa väljarna att vi är beredda att ta ansvar för Sverige. Vad partiledningen nu gjort är att de låtit Riksdagens Utredningstjänst, RUT, göra en genomgång av våra tidigare budgetalternativ. Genomgången har visat att våra tidigare budgetalternativ skulle riskera att försvaga de offentliga finanserna och ge fördelningseffekter som vi inte eftersträvat. Ett arbeta har nu påbörjats där vi lägger förslag på nödvändiga budgetförstärkningar och gör vissa omprioriteringar när det gäller skattesänkningarna.

Ett av huvudsyftena med skattesänkningsförslagen är att det ska bli lönsammare att arbeta, än att leva på bidrag. Skattesänkningsförslagen måste då i ett inledningsskede ha en låglöneprofil. De som har tolkat vår omprövning så, att vi lagt om inriktningen på vår politik kommer att bli besvikna, takten kommer att bli lite lugnare och besparingarna tydligare, men målet är dock det samma, vi ska byta bidrag mot lägre skatter, så att medborgarna får ökad frihet och valfrihet. Övergångsreglerna. En annan het politiks fråga under våren har varit de s.k. övergångsreglerna för de medborgarna i de nya EU-länderna att röra sig fritt inom EU. Regeringen med statsminister Göran Persson har grovt vanskött denna fråga. Under sin ordförandetid för EU framstod Göran Persson som en Europapolitiker med viss kaliber.

Även utanför socialdemokratin ökade hans anseende. Han var en av pådrivarna för att de forna kommunistdiktaturerna skulle få möjlighet att så snabbt som möjligt bli medlemmar i den Europeiska Unionen. Några problem eller varningar för missbruk av våra regelsystem hördes inte då. Det har varit tyst under många år och nu plötsligen vill regeringen införa kraftiga begränsningar av den fria rörligheten för de nya EU medborgarna. Perssons uttalanden om social turism och skattenivåerna i Östeuropa kunde lika gärna ha gjorts av företrädare för något icke rumsrent parti. Persson leker med den främlingsfientliga elden. Gör han det för att vinna främlingsfientliga röster i EU valet?

Regeringen föreslår att de som vill komma till Sverige ska tvingas att före inresan ha ett arbeta i Sverige och bostad. Vidare ska den fackliga kontrollmakten utökas både av arbetsplatsen och arbetsgivarna. Det har visat sig att de farhågor som Regeringen bygger sina förslag på har en mycket lös juridisk och praktisk grund. Min bedömning är att antalet som söker till Sverige för att arbeta är betydligt överdrivna. Vi moderater säger nej till regeringens övergångsregler om krav på arbetstillstånd.

Vi anser att arbetstagare från de nya EU-länderna ska beviljas uppehållstillstånd om de kan försörja sig av egen förmåga, vi vill också att en översyn görs av våra svenska bidragsregler så att dessa endast utgår till dem som bor i Sverige och att socialbidrag inte utgår till den som söker arbete i Sverige. Vi kommer alltid att bekämpa bidragsfusk, både av svenskar och andra som bor och verkar i Sverige. Det blev en lång rapport idag men jag hoppas ni fann den intressant. Jag har sagt det tidigare men ni får hemskt gärna höra av er om ni har synpunkter på partiets politik eller vill diskutera något med mig. Till sist önskar jag Er alla en skön och vilsam påsk. 

Bertil Kjellberg (M)
Riksdagsledamot, bänk 321