I media har vi de senaste veckorna kunnat följa debatten om hur Birstaområdet ska utvecklas. Tyvärr verkar det som om många politiker och kommunala tjänstemän missförstått sin roll. Politiker och tjänstemän har varken kompetens eller befogenhet att avgöra åt näringslivet var, när och hur företag ska etablera sig. De ska inte heller lägga sig i genom att göra riskbedömningar åt näringslivet. Nu gäller det att satsa och inte tveka på expansion av Birstaområdet. Detta säger idag Magnus Sjödin moderat oppositionsråd i Sundsvall

– Birstaområdet är redan idag en stor magnet som drar till sig många köplystna människor till Sundsvalls området. Att inte ta vara på och utveckla den möjligheten är dumdristigt. Istället borde vi med kraft göra det möjligt för affärer och näringsidkare att etablera sig i området. Det ger pengar i omlopp, fler besökare till Sundsvall och fler arbetstillfällen för oss Sundsvallsbor säger Sjödin.

– Tyvärr verkar det som om många politiker och kommunala tjänstemän missförstått sin roll. Politiker och tjänstemän har varken kompetens eller befogenhet att avgöra åt näringslivet var, när och hur företag ska etablera sig. De ska inte lägga sig i genom att själva göra riskbedömningar åt näringslivet. Nu gäller det att satsa och inte tveka på expanderingen av Birstaområdet säger Sjödin.

– Som jag ser det sänder det otydliga signaler från kommunen när man ena dagen talar om att vi måste förbättra vårt företagsklimat och nästa dag går höga kommunala tjänstemän ut och vill bromsa utvecklingen för näringslivet. Menar man från kommunen allvar med sitt tal om Sundsvall som före-tagarvänlig kommun måste man även när det kommer till skarpt läge visa vad man vill säger Sjödin.

– Politiker och tjänstemän ska inte agera stoppklossar. De ska istället trampa på gasen för expansionen av Birsta. All den energi som kommunen nu lägger ner på att försvåra etableringar skulle istället läggas ner på att förbättra kommunens företagarklimat. Efterfrågan är stor på att få etablera sig i Birstaområdet och här ska kommunen på alla sätt hjälpa inte stjälpa. Det gäller att se möjligheterna som en expansion i området ger oss här i Sundsvall fortsätter Sjödin.

– Om affärer och näringsidkare vill komma till Sundsvall ska vi ta emot dom med öppna armar. För hur det än är har vi för lite etableringar här i Sundsvall och ju fler som vill etablera sig ju snabbare växer kommunen. Med det kommer fler ungdomar, fler barnfamiljer och fler karriärsugna människor som alla bidrar till att öka skattekraften för kommunen. Något som är ett måste om vi ska klara av kommunens kärnverksamhetsområden i framtiden. Som det nu ser ut är risken stor att fega politiker och tjänstemän äventyrar framtiden för Birstaområdet avslutar Sjödin.