Sundsvall klättrar från plats 105 till 69 på nyföretagarbarometern 2011. Det är NyföretagarCentrum som tillsammans med Bolagsverket presenterar barometern och Sundsvall ligger nu främst i rankingen bland länets kommuner.

- Det känns fantastiskt roligt och det visar verkligen att vi är på rätt väg. Vi märker att intresset ökar för att starta företag här i kommunen, säger Anita Öberg, VD för Näringslivsbolaget i Sundsvall.

- Sundsvall är helt klart en av de absolut snabbaste klättrarna i landet, säger Mats Evergren som är marknadschef på NyföretagarCentrum. Rankingen bygger på antalet nyregistrerade företag per 1000 invånare, samt antalet nyregistrerade företag och bolag under ett år. När det gäller det sistnämnda är ökningen 2011 nästan 20 procent, jämfört med året innan. Sammanlagt nyregistrerades 634 aktiebolag, handelsbolag, Kommanditbolag och enskilda firmor i Sundsvall 2011.

- Det här är en viktig mätning och den visar tydligt att Sundsvall blir mer och mer attraktiv för näringsliv och nyföretagande. Så vitt jag vet är det här första gången som vi ligger före Umeå i den här rankingen och det känns som en positiv signal, avslutar kommunstyrelsens ordförande Magnus Sjödin (M).