Det grova våldet har nått historiskt höga nivåer i Sverige. Skjutningar och sprängningar sker nästan varje dag. Kriminaliteten hotar inte bara enskilda människors liv utan hela det svenska samhällskontraktet. Därför presenterade Ulf Kristersson i sitt sommartal, i Strängnäs i dag, en politisk mobilisering med tio konkreta åtgärder mot den organiserade brottsligheten och de kriminella gängen.

- Den sista veckan har varit extrem, men vi har sett den komma. Vi har vetat länge att något är allvarligt fel. Inte varje dag och överallt, men illa nog för att påverka alla som lever här. Och framförallt – det går åt fel håll. Det blir värre, inte bättre. Nu måste vi återta kontrollen. För vårt lands bästa, sa Ulf Kristersson.

- Jag föreslår regeringen att vi ska genomföra en operativ och tidsatt mobilisering med tio skarpa åtgärder. Kan vi enas om nio – eller om elva – så är jag öppen för det, men det är konkret och bindande handling som gäller. Moderaterna ger inte regeringen stöd för att fortsätta göra så lite som möjligt, fortsatte Ulf Kristersson.

- Jag är helt övertygad om att vi kan vända utvecklingen. Vi har gjort det förr när vårt land har stått inför stora problem. Inte drabbats av uppgivenhet utan fyllts av beslutsamhet. Allt detta är fullt möjligt. Det ligger inom räckhåll. Inget är ödesbestämt. Men vi måste vilja och vi måste bestämma oss. Och vi måste tro att nästan allt kan bli bra om vi nu gör det vi måste, avslutade Ulf Kristersson.