Vid den här tiden på året sjuder riksdagen av aktivitet. Många beslut ska hinnas med innan sommaruppehållet och många debatter ska genomföras. Just när jag skriver denna krönika är partiledardebatten precis avslutad. Som så många gånger förr tycker jag det är viktigt och riktigt att konstatera att mot den splittrade oppositionen står en enig och stark Allians. Jag vet att vi från vår sida upprepar detta ofta, men det görs av ett viktigt skäl; väljarna borde nämligen i god tid före valet få reda på vilken politik en opposition som aspirerar på regeringsmakten faktiskt vill genomföra.

Inte heller i dagens debatt gavs några klara svar på detta. Vi vet att inom områden som synen på privata alternativ inom välfärden, inom skatteområdet och inom migrationspolitiken är det enormt mycket som skiljer de tre röd-gröna oppositionspartierna åt. S vill t.ex. höja skatten med 30 miljarder, V slår på stort och vill höja med 90 miljarder.

Miljöpartiet lägger sig någonstans mitt emellan. Hur ska det här gå ihop om de tre vill samregera? Inget parti kommer ensamt att kunna få mer än 50 procent av rösterna vid nästa val. Då är det politiskt anständigt att ge besked före valet vem man vill bilda regering med och vilken politik en röd-grön regering vill bedriva. Så här i slutet av riksdagsåret är det många och långa voteringar.

Ibland kan man undra om allt ska hinnas med innan midsommar. Men naturligtvis hinns det med och under våren har t.ex. flera intressanta förslag blivit lag. Ett av de mest omdiskuterade var om vi ska få tala i mobiltelefon under bilkörning. Om detta var det stundtals riktigt livligt. Nu blev det inget förbud och det är bra. Ett annat exempel är att från och med nästa år får föräldrar själva bestämma var barn som de har gemensam vårdnad om, ska vara folkbokförda. Barnbidraget ska också delas lika mellan föräldrarna har riksdagen beslutat.

Detta tror jag är ett välkommet beslut som bidrar till ökad rättvisa för många barn som har föräldrar som inte bor tillsammans. Vi har också beslutat om att skicka en svensk styrka med 70 soldater till Mali, vilket även det rönte en hel del diskussioner. Säga vad man vill om Sveriges deltagande i internationella konflikter men nu är det beslutat och redan i sommar ska våra unga män vara på plats. Jag är övertygad om att de kommer att göra stor nytta och bidra till att bygga fred och demokrati i Mali. Detta är bara ett axplock av allt det vi beslutat.

Beslut som påverkar många människor och som förhoppningsvis på sikt bidrar lite till ett bättre samhälle för alla. När allt kommer till allt är det just därför jag håller på med politik; förhoppningsvis bidrar alla möten, alla voteringar, alla debatter och alla beslut till att vardagen blir lättare och lite bättre för människor i morgon än vad den var i dag. Jag önskar alla en varm och skön midsommar.

Eva Lohman (M)
Riksdagsledamot