Politikerveckan pågår för fullt i Almedalen och i morgon söndag är det sista dagen för i år. Då har alla åtta riksdagspartier haft varsin dag då man presenterat sina frågor. Jag har tillbringat några intensiva dagar i Almedalen som idag är världens största öppna politiska mötesplats – en slags politikens gatufest - med över 2 300 seminarier att välja mellan. Ville man lära sig något om våra pensioner fanns det drygt 60 olika seminarier att välja mellan. ”Och alla pratar för sin sjuka mor”.

Det säger sig självt att det är svårt att få en överblick över allt. Vilka seminarier är intressanta för mitt uppdrag och är det något jag har nytta av? Jag har bland annat varit på seminarier som rört vårt län, infrastruktur, utbildning och rekrytering av arbetskraft. Bra och välbesökta seminarier. Man knyter också kontakter och lär känna människor som har idéer och kunskaper man kan ha nytta av. Det är mycket positivt.

Det är trångt i Almedalen, någon nämnde siffran 20 000 personer som enbart är i Almedalen denna vecka. Det är politiker, journalister, åsiktsproffs, lobbyister, företagare med flera. Det har hänt mycket sedan Olof Palme för drygt 40 år sedan klev upp på ett lastbilsflak och talade till sina egna partikamrater. De första åren var han ensam talare och det är först på 2000-talet som Almedalen blivit den enormt stora politiska händelse som det är idag. Nästa år är det valår och Almedalsveckan kommer att bli viktig men vad händer mellanvalsåren.

Jag tror att det blir lite lugnare och mindre. Veckans höjdpunkt för mig som moderat var förstås onsdagen som var Moderaternas dag och som avslutades med Fredrik Reinfeldts tal på kvällen. Tyngdpunkten i hans tal låg på jobb till unga som den kanske viktigaste frågan för Sverige nu. Nya vägar för jobb till unga som yrkesintroduktionsanställningar med kraftig lönesubvention och handledarstöd, den andra stora nyheten var den sänkta a-kasseavgiften. Jag är mycket nöjd att statsministern så tydligt tog avstånd från främlingsfientlighet och rasism och att han beskrev riksdagens nyaste parti som det parti som fört in hatet i politiken.

Hur ser de på människors lika värde? Det var ett tydligt besked att Moderaterna och Alliansen aldrig någonsin, i någon form kommer att medverka till att ge Sverigedemokraterna inflytande över politiken i Sveriges Riksdag. Vi sätter grundläggande politiska och ideologiska värderingar – där respekten för alla människor oavsett ursprung är det viktigaste – före det politiska spelet. Jag slutar med att önska alla en trevlig och vilsam sommar!

Eva Lohman (M)
Riksdagsledamot